У школах необхідно ввести предмет «Програмування», – ІТ України

programa_informatikiПрограмування має вивчатися в середній школі так само як фізика, хімія або біологія. У цьому впевнені учасники круглого столу «ІТ-освіта в школі – основа успіху України в XXI столітті», який пройшов у Києві  наприкінці квітня. На заході обговорювалися шляхи реалізації Розпорядження КМУ «Про план заходів щодо підтримки індустрії програмної продукції на 2015 рік», згідного якого передбачено збільшення обсягів викладання програмування в рамках шкільної програми з інформатики для 5-9 класів

Однак, на думку як профільної Асоціації «ІТ України», так і провідних ІТ ВНЗ країни, в проекті оновленої програми з інформатики для 5-9 класів, розробці алгоритмів приділяється дуже мало уваги. Так, протягом 4-х років програмування вивчається приблизно по 4-6 пари на рік. Багато вчителів інформатики вважають, що така система призводить до того, що школярі геть забувають все, що встигли вивчити в попередньому класі, і навчання доводиться щоразу починати з нуля. Зате часу для вивчення прийомів написання текстів у текстовому редакторі, роботи з електронними таблицями або базових практик використання комп’ютера, електронної пошти в шкільній програмі вистачає – на це відводиться майже половина навчального часу.

«Наша мета не полягає в тому, щоб всі школярі стали програмістами, але програмування – це не наука про комп’ютери, це наука про те, як думати і організовувати процеси. У цьому аспекті в XXI столітті воно необхідне для успішної роботи і економісту, і журналісту, і навіть дизайнерові. І якщо ми не хочемо перетворити Україну на країну, здатну тільки до споживання ІТ-технологій, то повинні змінити ситуацію з програмуванням в школах», – зазначив Віктор Валєєв, директор «ІТ України».

За його словами, окремі вчителі-ентузіасти, незважаючи на приписи чинної програми, навчають школярів створювати свої невеликі проекти – веб-сайти або мобільні додатки. Але це швидше виняток з правил. В цілому представники ВНЗ впевнені, що школа сьогодні практично не здатна дати достатню якість підготовки в області розробки алгоритмів і програм, а витрачати час на те, що школярі освоюють самостійно – недоцільно.

Відповідно, багато вчителів інформатики в школах і представники ВНЗ підтримують і ідею введення окремого предмета «Програмування» в школах, але вже починаючи з 9-го класу.

Безумовно, питання підготовки вчителів інформатики може виявитися дуже непростим, особливо для сіл і невеликих міст. Однак і ВНЗ, і ІТ-компанії обіцяють допомогти школам з навчальними курсами і з навчанням вчителів простим, але ще затребуваним мовам програмування.

Що ж стосується аргументів щодо складності вивчення програмування школярами, можна відзначити, що в школах Британії програмування вже почали вчити з 5 років. Британські вчителі очікують, що зможуть навчити школярів вже до 14 років програмування на двох мовах, а також розумінню як працює комп’ютер, в якому вигляді зберігаються та обробляються цифрові об’єкти. В Естонії пішли ще далі, і запустили експеримент з навчання математиці, заснованому повністю на використанні комп’ютерів по революційній методикою професора Конрада Вольфрама.

За матеріалом: itexpert.org.ua

Вам також має сподобатись...

  • Новини

  • Оновлення

  • Онлайн додаток Веб Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Залишити запит

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.

    Пакети послуг технічної підтримки

    Послуги
    Базовий
    Стандартний
    Розширений
    Розробка нової звітності
    ні
    ні
    так
    Консультації по skype/Робоча група
    ні
    ні
    так
    Консультації по email
    ні
    так
    так
    Оновлення до нової версії
    так
    так
    так
    Форум
    Ні
    Ні
    так
    % від діючої вартості системи в рік
    10%
    15%
    25%

    Безкоштовна технічна підтримка користувачів АСУ «ВНЗ» здійснюється протягом 12 місяців після підписання договору про купівлю програми.

    Шановні користувачі! У зв’язку із зростанням курсу валют, вартість технічної підтримки буде розраховуватися від діючих цін на АСУ ВНЗ на день укладення договору.

    АСУ ВНЗ: Приймальна комісія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Повна версія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Замовити розрахунок

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.