Роз’яснення щодо зміни в умовах прийому у ВНЗ, – МОН

Цього року кількість змін, внесених до Умов прийому до вишів перед вступною кампанією, є найменшою за останні роки. На цьому наголосив генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров під час регіональної наради щодо вступної кампанії 2018 та змін в Умовах прийому. Низка таких нарад проходить з 18 до 21 червня в Києві, Одесі, Рівному, Івано-Франківську, Дніпрі, Харкові.

«Кількість змін, які цього року наприкінці весни були внесені до Умов прийому, є мінімальною за останні роки. І щоб поінформувати про них заклади освіти, можна було б обмежитися роз’яснювальним листом МОН, але все ж є необхідність відповісти на запитання, які накопичилися в приймальних комісій. Саме тому ми вирішили провести другий тур регіональних нарад – традиційно, перед початком вступної кампанії», – сказав Олег Шаров.

Він відзначив, що корективи обумовлені 5 основними причинами:

– зміни в законодавстві вищого рівня

– розширення можливостей там, де були певні обмеження

– усунення правової невизначеності

– технічні правки

– гармонізація з інтерфейсом ЄДЕБО

«Я хочу звернути увагу, що внаслідок цих змін жодна суттєва правова норма не звужена. Це принципово. І ще дуже важливо, що взагалі не було змін в термінах вступної кампанії: все, як було прописано в Умовах початково – година до години», – підкреслив очільник директорату.

Щодо коректив, то він навів як приклад зміну до ЗУ «Про вищу освіту». Вона була ухвалена ВРУ наприкінці минулого року одночасно з ухваленням бюджету. Нею передбачено, що фіксовані обсяги держзамовлення встановлюються для усіх державних вишів Луганської та Донецької областей – незалежно від сфери їх управління. Раніше ж такі обсяги встановлювалися тільки для тих закладів вищої освіти, що перебувають в управлінні МОН.

Розширення можливостей відбулося, зокрема, за рахунок того, що вишам дозволили не встановлювати творчий залік – його запровадили цього року для низки спеціальностей замість творчого конкурсу. Тож відтепер творчий залік – це можливість, а не обов’язок закладу вищої освіти.

Ще одна новація – зарахування вступникам на магістратуру результатів Єдиного вступного іспиту з іноземної мови, що проводиться за технологією ЗНО для вступу на правничі та низку гуманітарних спеціальностей, на будь-яку іншу спеціальність. Рішення про таке зарахування ухвалюватиме приймальна комісія.

Суттєвою зміною є нарахування балів за особливі успіхи призерам та переможцям чемпіонату Європи та чемпіонату Світу, переможцям чемпіонатів України з олімпійських видів спорту. «Бонус» діятиме лише в разі вступу на спеціальності «Середня освіта (Фізична культура)» та «Фізична культура і спорт». У цьому разі до конкурсного балу додаватимуть 10 балів. Подавати заяви таким вступникам потрібно у паперовій формі, щоб приймальні комісії могли перевірити документи, що підтверджують їхнє право на отримання додаткових балів. Якщо у приймальних комісій виникатимуть сумніви з цього приводу, то їм необхідно звертатися за підтвердженням до Мінмолодьспорту.

З вичерпною презентацією щодо змін в Умовах прийому на 2018 рік можна ознайомитись за посиланням.

«Я хочу окремо подякувати нашим законодавцям та Уряду за те, що ми поступово приходимо до тієї культури, коли робляться масштабні зміни щодо вступу, але Умови прийому не ламаються через коліно, а зміни починають діяти з вступної кампанії наступного року. Наприклад, так було з постановою КМУ щодо першочергового зарахування на бюджет до медичних та педагогічних вишів тих вступників, які укладуть угоду про відпрацювання у сільській місцевості. Документ прийняли 30 травня, але він набере чинності 1 січня 2019 року й діятиме зі вступної кампанії 2019-го. Зараз його впровадження було б просто неможливим, адже цикл для першочергового зарахування потрібно починати з початку року», – відзначив Олег Шаров.

Він також нагадав, що раніше були внесені зміни до Умов прийому на молодшого спеціаліста і фахівці МОН теж проводили серію регіональних нарад з цього приводу. Вони відбулися наприкінці травня.

Після регіональних нарад МОН пройдуть вебінари від Інфоресурсу, що є оператором ЄДЕБО – бази, через яку відбувається реєстрація заяв вступників. Проведення вебінарів заплановано з 25 до 27 червня.

Вам також має сподобатись...

  • Новини

  • Оновлення

  • Онлайн додаток Веб Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Залишити запит

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.

    Пакети послуг технічної підтримки

    Послуги
    Базовий
    Стандартний
    Розширений
    Розробка нової звітності
    ні
    ні
    так
    Консультації по skype/Робоча група
    ні
    ні
    так
    Консультації по email
    ні
    так
    так
    Оновлення до нової версії
    так
    так
    так
    Форум
    Ні
    Ні
    так
    % від діючої вартості системи в рік
    10%
    15%
    25%

    Безкоштовна технічна підтримка користувачів АСУ «ВНЗ» здійснюється протягом 12 місяців після підписання договору про купівлю програми.

    Шановні користувачі! У зв’язку із зростанням курсу валют, вартість технічної підтримки буде розраховуватися від діючих цін на АСУ ВНЗ на день укладення договору.

    АСУ ВНЗ: Приймальна комісія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Повна версія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Замовити розрахунок

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.