Нові умови прийому до вузів на 2015 рік, – МОН

zako_proekt_mon15 жовтня Міністерством освіти і науки України були затверджені нові умови прийому до вищих навчальних закладів на 2015 рік.

За словами Першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун, умови прийому до вузів на наступний рік містять ряд новацій.

Було змінено систему прийому сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, отже вузи матимуть право приймати сертифікати лише поточного навчального року, а ті абітурієнти, які здавали ЗНО в минулому році повинні будуть перереєструватися на проходження ЗНО знову – в 2015 році.

Також, у 2015 році зміниться методика розрахунку бала сертифіката, а саме при її розрахунку буде використаний принцип «склав/не склав», тобто ті люди, які набирають меншу за необхідну кількість балів, не отримують сертифікат, а їх бали не переводяться в 200-бальну рейтингову шкалу.

Зазначимо, що в умовах прийому збережено правило для вузів встановлювати мінімальний прохідний бал, що у свою чергу дає право «сильнішим» вузам встановити вищий прохідний бал для того, щоб спростити роботу із обробкою документів вступників, не приймаючи документи абітурієнтів з нижчими балами. Абітурієнтам, які мають бажання вступити до ВНЗ повинні уважно ознайомитися з  відповідною інформацією про прохідні бали, яка буде розміщена на сайтах навчального закладу.

Відповідно до Закону «Про вищу освіту» було змінено процедуру розподілу місць державного замовлення. Отже, абітурієнт подає заяву на проходження ЗНО, при цьому зазначаючи спеціальності та вказує вузи, у яких він бажає вчитися. Після проходження ЗНО і складання вступних іспитів, автоматично по кожній спеціальності формується рейтинговий список. «Місця державного замовлення підуть у ті університети, які зазначили вступники, у свої заявах, – наголосив Інна Совсун. – Тобто бюджетні місця будуть отримувати не вузи, а найсильніші абітурієнти».

Але така система у повній мірі запрацює з 2016 року. Із 2015 року буде діяти перехідний період для запровадження цієї новації. Так, наступного року вузам перед початком вступної кампанії надаватиметься 80% тієї кількості місць державного замовлення, яку вони мали минулого року. Решта 20% місць, які залишаться по цій спеціальності, розподілятимуться за вищеописаним принципом.

«Кінцева мета, яка закладена законом про вищу освіту, полягає в тому, щоб місця державного замовлення йшли туди, куди вступають найсильніші абітурієнти. За цих умов вузам варто зважити на те, які абітурієнти до них прийдуть, і на 2016 рік бути готовим, бо якщо вони не наберуть жодних додаткових місць державного замовлення із 20%, то це значить, що у них є серйозні проблеми, і їм треба або закриватися, або об’єднуватися, або по-іншому працювати з абітурієнтами. Тому цей перехідний період визначений не стільки для держави, скільки для вузів, щоб вони зорієнтувалися, чи можуть претендувати на місця державного замовлення», – наголосила Інна Совсун.

Зазначимо, що прийом документів вступників розпочнеться 10 липня, а закінчиться 1 серпня о 10:00, а списки рекомендованих до зарахування будуть оприлюднені 2 серпня.

Також, важливим нововведенням є те, що кожен вступник, який має право подавати 15 заяв (по три заяви в п’ять вузів), повинен виставити пріоритетність кожної заяви. «Наприклад, вступник найбільше хоче вступити на право в Києво-Могилянську академію – це пріоритет №1, і якщо він потрапляє за своїми балами в цей вуз, то її всі інші заяви автоматично анулюються, і ця людина «не бовтається» в списках і штучно їх не розтягує. А якщо вона в «Могилянку» не потрапляє, але другим за пріоритетністю значиться заява на вступ, скажімо, на право в університет ім. Франка, і вона туди вступає, то решта її заяв випадає зі списку, – повідомила Перший заступник Міністра та додала, що списки зарахованих будуть автоматично сформовані фактично після подачі всіх заяв. – Тому що тобі пропонують одне місце за найвищим із тих пріоритетів, за яким ти приходиш на місце державного замовлення. Саме тому студенти мають дуже відповідально підійти до виставлення пріоритетності своїх заяв».

За матеріалом: Урядовий портал

Вам також має сподобатись...

  • Новини

  • Оновлення

  • Онлайн додаток Веб Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Залишити запит

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.

    Пакети послуг технічної підтримки

    Послуги
    Базовий
    Стандартний
    Розширений
    Розробка нової звітності
    ні
    ні
    так
    Консультації по skype/Робоча група
    ні
    ні
    так
    Консультації по email
    ні
    так
    так
    Оновлення до нової версії
    так
    так
    так
    Форум
    Ні
    Ні
    так
    % від діючої вартості системи в рік
    10%
    15%
    25%

    Безкоштовна технічна підтримка користувачів АСУ «ВНЗ» здійснюється протягом 12 місяців після підписання договору про купівлю програми.

    Шановні користувачі! У зв’язку із зростанням курсу валют, вартість технічної підтримки буде розраховуватися від діючих цін на АСУ ВНЗ на день укладення договору.

    АСУ ВНЗ: Приймальна комісія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Повна версія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Замовити розрахунок

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.