Моніторинг якості початкової освіти

Цього року в Україні Українським центром оцінювання якості освіти (УЦОЯО) вперше проводиться загальнодержавне моніторингове дослідження «Стан сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи». У межах дослідження учні четвертих класів виконують тестові завдання з математики й читання, а також заповнюють анкети.

Технологія організації анкетування поточного циклу дослідження відповідає світовим і вітчизняним стандартам. Так, матеріали анкетування повністю анонімні: організатори навіть не збирають списки учнів-учасників дослідження і відомою є лише кількість учнів в окремому класі (це уможливлює підготовку достатньої кількості тестових матеріалів). Перед початком анкетування діти отримують інструкцію, у якій зауважено, що анкети обробляє комп’ютер і що про їхні відповіді не буде відомо ані однокласникам, ані вчителям, ані іншим особам. Важливо також наголосити, що керівники закладів освіти заздалегідь отримали інформацію про дослідження і мусили попередити батьків про його проведення. Після попередження батьки могли відмовитися від участі у дослідженні (наказ МОН від 09.02.2018 №118).

Структура учнівської анкети моніторингу становить набір традиційних для подібних досліджень блоків запитань, а саме запитання про соціальні й матеріальні чинники, які впливають на успішність навчання, рівень комфортності під час перебування дитини в школі, дошкільна підготовка й відвідування учнем позашкільних занять. Окрім названих, в анкеті представлені також блоки запитань, розроблених спеціально для дослідження, серед яких особливості виконання учнями домашніх завдань,  читацькі й математичні практики, які використовує учень у навчанні.

Для розробки анкет фахівці послуговувалися міжнародним досвідом, а також характерними особливостями викладання літературного читання й математики в Україні. Зокрема, було використано підходи авторитетних міжнародних порівняльних досліджень якості освіти: PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study, Міжнародне дослідження прогресу читацької грамотності, проводиться серед четверокласників) і TIMSS (The Trends in International Mathematics and Science Study, Міжнародне дослідження тенденцій математичної й природничо-наукової освіти, проводиться серед учнів четвертих і восьмих класів). Пропонуємо ознайомитися з прикладами анкет для четверокласників названих досліджень.

Насамкінець варто звернути увагу на те, що анкетування становить важливий елемент моніторингового дослідження якості початкової освіти, адже поєднання даних про виконання учасниками тестових завдань і їх відповідей на запитання анкет дозволить не лише отримати  ґрунтовну й всебічну інформацію про рівні сформованості читацької й математичної компетентностей учнів на порозі Нової української школи, але й завчасно усунути деякі негативні чинники, які впливають на освітній прогрес учнів.

Вам також має сподобатись...

  • Новини

  • Оновлення

  • Онлайн додаток Веб Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Залишити запит

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.

    Пакети послуг технічної підтримки

    Послуги
    Базовий
    Стандартний
    Розширений
    Розробка нової звітності
    ні
    ні
    так
    Консультації по skype/Робоча група
    ні
    ні
    так
    Консультації по email
    ні
    так
    так
    Оновлення до нової версії
    так
    так
    так
    Форум
    Ні
    Ні
    так
    % від діючої вартості системи в рік
    10%
    15%
    25%

    Безкоштовна технічна підтримка користувачів АСУ «ВНЗ» здійснюється протягом 12 місяців після підписання договору про купівлю програми.

    Шановні користувачі! У зв’язку із зростанням курсу валют, вартість технічної підтримки буде розраховуватися від діючих цін на АСУ ВНЗ на день укладення договору.

    АСУ ВНЗ: Приймальна комісія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Повна версія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Замовити розрахунок

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.