Метод батога і медяника у навчанні

knut_prianikНещодавно закінчився експеримент, який проводили нейробіологи з Університету Вашингтона в Сент-Луїсі. Відповідно до отриманих результатів було виявлено, що кількість повторень будь-якої дії прямо пропорційне розміру грошової винагороди за неї.

Цікавий той факт, що будь-який штраф, незалежно від його грошового вираження, ефективно запобігає певній дії в майбутньому.

Модифікувавши класичний бихевиористский «Закон ефекту» Торндайка науковці з університету показали, що на відміну від тварин модифікація поведінки людини за допомогою негативних стимулів відіграє велику роль.

Учасників експерименту було розділено на дві групи. Першій групі через навушники транслювали звуки клацань і шумів. У кожній пробі вони повинні були визначити, в якому з навушників прозвучало більше клацань – правому або лівому. Другій групі демонструвалися спалахи світла на екрані. Їх завданням було встановити, де вони бачили більше спалахів – з правого або лівого боку екрану. Кількість клацань і спалахів з обох сторін було випадковим і майже рівним, що постійно тримало учасників в стані невизначеності з приводу правильності прийнятого ними рішення. Вони не могли самостійно достовірно дізнатися, чи був їхній вибір вірним чи ні.

Якщо відповідь була вірною, учасників нагороджували монетою вартістю 5, 10, 15, 20 або 25 центів, а у випадку помилкового рішення одну монету відбирали назад (номінал визначався випадково).

Отже, обравши правильну відповідь і отримавши за це нагороду у 25 центів кожен учасник, в 9 випадках з 10 знову обирав той же навушник, який виявився правильним. А у випадку, коли за правильну відповідь платили тільки 5 центів, повторне рішення було прийнято лише в 5 випадках з 10.

Неправильна відповідь призводила зовсім до іншого рішення, а саме коли учасників штрафували, відбираючи монету будь-якого номіналу – це практично завжди приводило до зміни вибору в наступній пробі.

За словами науковців, їхнє дослідження допоможе скоректувати один з фундаментальних законів навчання, який був запропонований ще в кінці XIX століття бихевиористом Едвардом Торндайком «Закон ефекту».

Закон, у основній своїй структурі, має наступний вигляд: «Будь-яка поведінка, яка отримала підкріплення у вигляді задоволення, з високою ймовірністю знову буде відтворена. Якщо ж у відповідь на будь-яку поведінку виникає незадоволення, то ймовірність його повторення поступово знижується. В обох випадках швидкість закріплення ефекту залежить від сили стимулу».

Отже, дослідження американських науковців свідчить, що існує асиметрія між прямо пропорційною залежністю частоти поведінкових актів від сили позитивного стимулу, і практично плоским ефектом від негативних стимулів, які незалежно від своєї сили в рівній мірі швидко і ефективно модифікують поведінку учасників.

На думку вчених заохочення та покарання є різними факторами впливу на поведінку, а не схожими, як вважалося раніше. Зазначимо, що схожі дослідження вже досить сильно вплинули на розробку відеоігор, особливо, якщо в їх вигаданому світі використовуються реальні гроші.

Вам також має сподобатись...

  • Новини

  • Оновлення

  • Онлайн додаток Веб Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Залишити запит

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.

    Пакети послуг технічної підтримки

    Послуги
    Базовий
    Стандартний
    Розширений
    Розробка нової звітності
    ні
    ні
    так
    Консультації по skype/Робоча група
    ні
    ні
    так
    Консультації по email
    ні
    так
    так
    Оновлення до нової версії
    так
    так
    так
    Форум
    Ні
    Ні
    так
    % від діючої вартості системи в рік
    10%
    15%
    25%

    Безкоштовна технічна підтримка користувачів АСУ «ВНЗ» здійснюється протягом 12 місяців після підписання договору про купівлю програми.

    Шановні користувачі! У зв’язку із зростанням курсу валют, вартість технічної підтримки буде розраховуватися від діючих цін на АСУ ВНЗ на день укладення договору.

    АСУ ВНЗ: Приймальна комісія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Повна версія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Замовити розрахунок

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.