Визнання іноземних документів про освіту в Україні

diplom_verfКожен випускник, який закінчив іноземний вищий навчальний заклад, та прагнув працювати в Україні на держслужбі або у сфері освіти, мав пройти досить складну та довгу процедуру підтвердження іноземного диплому.

Всі рішення, щодо відповідності іноземного освітньо-кваліфікаційного рівня українським стандартам освіти (включно з науковими та вченими званнями) затверджує міністерство освіти та науки. У свою чергу, встановленням автентичність документів та експертизою відповідності кваліфікацій закордонних дипломів українським займається «Інформаційно-іміджевий центр» при Міносвіти.

При всій складності доведення відповідності іноземного диплому Українським стандартам, ця процедура є досить коштовною. За словами випускників, які пройшли всі етапи даної процедури, коштувало це їм понад одну тисячу гривень, а сам процес зайняв близько півроку.

Відповідно до цієї ситуації, в Міносвіти обіцяють зміни цей процес. Першим кроком, який вже зробили у «Інформаційно-іміджевому центрі» – це знизили ціну на послуги до 51 гривні.

Також, зменшився і період нострифікація, який раніше міг тривати роками, зараз же середній показник розгляду документів становить два місяці. Треба зазначити, що швидкість розгляду напряму залежить від складності кожного випадку, але працівники намагаються не виходити за норму у чотири місяці, яка зазначена Лісабонською конвенцією про визнання кваліфікацій з вищої освіти.

Останні «спрощувальні» зміни були внесені на початку липня у новій редакції закону «Про вищу освіту». В законі зазначається, що остаточне рішення щодо визнання та встановлення еквівалентності здобутих в іноземних ВНЗ ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії, доктора наук і вчених звань доцента професора ухвалюватиме не Міносвіти, а український вищий навчальний заклад.

За словами Міністра освіти і науки України Сергія Квіта, визначення дипломів ста кращих університетів світу буде відбуватися автоматично, відповідно до авторитетних світових рейтингів (в свою чергу, українським авторитетним рейтингом є – «Топ-200 Україна»).

«Спрощення процедури нострифікації – важливий сигнал для українців, які, здобувши цінну освіту за кордоном у провідних університетах, готові вертатись в Україну і працювати для країни. Вони мають побачити перед собою зелене світло, а не стоп-сигнал», – зазначив проректор Українського Католицького Університету Тарас Добко.

За матеріалом: DW

Вам також має сподобатись...

  • Новини

  • Оновлення

  • Онлайн додаток Веб Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Залишити запит

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.

    Пакети послуг технічної підтримки

    Послуги
    Базовий
    Стандартний
    Розширений
    Розробка нової звітності
    ні
    ні
    так
    Консультації по skype/Робоча група
    ні
    ні
    так
    Консультації по email
    ні
    так
    так
    Оновлення до нової версії
    так
    так
    так
    Форум
    Ні
    Ні
    так
    % від діючої вартості системи в рік
    10%
    15%
    25%

    Безкоштовна технічна підтримка користувачів АСУ «ВНЗ» здійснюється протягом 12 місяців після підписання договору про купівлю програми.

    Шановні користувачі! У зв’язку із зростанням курсу валют, вартість технічної підтримки буде розраховуватися від діючих цін на АСУ ВНЗ на день укладення договору.

    АСУ ВНЗ: Приймальна комісія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Повна версія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Замовити розрахунок

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.