Освіта Фінляндії – найкраща в світі?

Finland_obrazovanieФінська освіта вже давно відзначається світовими науковцями та спеціалістами, що дає повне право говорити про її якість та унікальність. Вже багато років освітня система країни дивує робітників освіти, адже учні з Фінляндії показують найвищі результати у світі щодо рівень знань. Також, вони стали найбільш читаючими дітьми планети, зайняли 2-е місце з природничих наук та 5-е – з математики.

Що ж захопило увагу всього світового педагогічного співтовариства? Відповіддю на це питання є кількість часу, яке витрачає кожен учень, адже при наявних високих результатах фінські школярі проводять найменшу кількість часу за навчанням. Це призвело і до зменшення коштів, які фінська держава витрачає на освіту, навіть в порівнянні з багатьма іншими країнами.

Структура середнього загальноосвітнього обов’язкового навчання у Фінляндії включає школу двох ступенів: нижній (alakoulu) – з 1-го по 6-й клас, та верхній (yläkoulu) – з 7-го по 9-й клас.

Також, існує додатковий 10-й клас, у якому учні можуть поліпшити свої оцінки. Після проходження перших ступенів навчання, діти можуть обрати між двома шляхами, перейти до професійного коледжу, або продовжити навчання в ліцеї (lukio), в нашій системі це 11-12 класи.

Що ж такого унікального і чому фінська освіта набула такого якісного розвитку? Рішення полягає у виконанні всіх принципів «середньої» ступені фінської освіти.

По-перше, це рівність всіх перед кожним, ніхто і ніщо не може бути вищім.

Не існує розділення на елітних та «слабеньких», всі діти мають однакові права, а школи обладнані однаковим устаткуванням.

Фіни намагаються максимально інтегрувати в суспільство тих, кому потрібна особливе ставлення. Різниця між слабкими і сильними учнями – найменша у світі.

Предмети у навчальних закладах теж не розділяють на основні та додаткові, наприклад математика не може бути важливішою за мистецтва. Винятком у цій системі може бути лише те, що для дітей схильних до малювання, музики та спорту можуть створити окремий клас.

По-друге, безкоштовність всіх складових освітнього процесу, починаючи від самого навчання, закупівлі обладнання для учнів (канцелярського приладдя, калькуляторів, і навіть ноутбуків та планшетів), і закінчуючи екскурсіями та шкільним таксі (Автобусами).

По-трете, індивідуальність кожної дитини. Хоч всі діти у класі мають рівні права і обов’язки, освітяни не забувають про їх різні можливості. Тому, для кожної дитини складається індивідуальний план навчання та розвитку.

Навіть навчаючись в одному і тому ж класі діти виконують вправи різного рівня складності, відповідно до їх можливостей. Окрім звичайного навчанням, у фінських школах є два унікальні різновиди освітнього процесу: підтримка «слабких» учнів (щось схоже на те, чим у нашій країні займаються приватні репетитори) та корекційне навчання (ведеться для вирішення проблем засвоювання матеріалу, проводиться у малих групах, або індивідуально).

Четвертим принципом є практичність, вивчення лише того, що учням знадобиться у майбутньому. Дітей у школах готують до життя, а не для здачі якихось екзаменів та контрольних робіт. Тому іспитів у фінських школах немає, а є лише один обов’язковий стандартний тест, який в кінцевому випадку нічого не вирішує.

П’ятий принцип включає довіру як до дітей, так і до вчителів. Це означає, що у вчителів немає ніяких перевірок, а дитина, при бажанні протягом уроку може займатися чимось своїм.
Шостий принцип наголошує на добровільності вибору. Вчитель може намагатися привернути увагу дитини до навчання, але якщо її це не цікавить, і вона навідріз відмовляється вчити предмет, її ніхто не буде примушувати.

Навчання у фінській школі процес м’який, делікатний, але з іншого боку досить контрольований, тобто просто не ходити в школу не вийде. Відвідування школи обов’язкове, а всі пропущені уроки необхідно буде «Відсидіти» в прямому сенсі. Вчитель може взяти учня на інший урок, навіть з іншим рівнем класу, і той має відсидіти увесь пропущений час.

Заключний, сьомий принцип – це самостійність. Головному, чого дитині потрібно навчитися у школі – це самостійне майбутнє успішне життя.

Один і той же матеріал у школі вчитель не розповідає, все це є вже у книжках. Щоб кожна дитина розвивалася, фінські школи вчать учнів роздумувати і самим отримувати знання, адже важливо не завчати формули, а вміти користуватися довідником, текстом, Інтернетом, калькулятором – залучати необхідні ресурси до вирішення поточних проблем.

Процес навчання відкритий, креативний та якісний.

Обгороджень та охорони на території шкіл немає, адже більшість шкіл автоматизовано системою контролю доступу (Наприклад, як АСІК «Школа – Безпечна школа»), тому потрапити у будівлю можна тільки згідно з розкладом.

Дітям не обов’язково сидіти за партами-столами, адже деякі школи мають класи з диванчиками, кріслами, а також спеціальними килимами. Зазначимо, що у теплу погоду уроки часто проводять на свіжому повітрі, наприклад десь у парку.

Також, відсутні вимоги з приводу одягу, лише потрібно мати змінне взуття.

Домашні завдання майже не задаються, адже діти повинні відпочивати, а їх батьки не повинні займатися з дітьми уроками, педагоги рекомендують замість цього сімейний похід в музей, ліс або басейн.

Є й такі суттєві відмінності, як відсутність відповідей біля дошки, наявність у вчителя власного помічника, а також дозвіл на заповнення зошита олівцем.

Освіта у Фінляндії має свої плюси та мінуси, але результати демонструють її дієвість та доцільність. Головною метою такого методу освіти є навчання дитини самостійності, збереження нервів як дитини, так і їх батьків, та підняття культурного та морального розвитку дитини.

Вам також має сподобатись...

  • Новини

  • Оновлення

  • Онлайн додаток Веб Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Залишити запит

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.

    Пакети послуг технічної підтримки

    Послуги
    Базовий
    Стандартний
    Розширений
    Розробка нової звітності
    ні
    ні
    так
    Консультації по skype/Робоча група
    ні
    ні
    так
    Консультації по email
    ні
    так
    так
    Оновлення до нової версії
    так
    так
    так
    Форум
    Ні
    Ні
    так
    % від діючої вартості системи в рік
    10%
    15%
    25%

    Безкоштовна технічна підтримка користувачів АСУ «ВНЗ» здійснюється протягом 12 місяців після підписання договору про купівлю програми.

    Шановні користувачі! У зв’язку із зростанням курсу валют, вартість технічної підтримки буде розраховуватися від діючих цін на АСУ ВНЗ на день укладення договору.

    АСУ ВНЗ: Приймальна комісія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Деканат

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    АСУ ВНЗ: Повна версія

    Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом

    Замовити розрахунок

    Залиште своє повідомлення, і ми незабаром зв’яжемося з Вами.